Tuintherapie en Therapeutisch Groen

Ons streefdoel is "Mens en natuur samenbrengen om het welzijn en de gezondheid van kwetsbare personen positief te beïnvloeden". In andere landen is dit bekend onder de noemer 'tuintherapie' en 'therapeutisch groen', in Vlaanderen is het nog onbekend terrein.
Dat tuinieren en groenbeleving een heilzaam effect heeft is algemeen geweten. Maar voor mensen die omwille van een fysieke, psychische, cognitieve of sociale problematiek uit de boot vallen, is dit minder evident. Denken we maar aan ouderen in een woonzorgcentrum die gemiddeld 6 minuten per maand buitenkomen, gedetineerden die dagelijks een uurtje belucht worden op een betonnen koer... Met tuintherapie en therapeutisch groen zorgen we voor een 'groene' inhaalbeweging.
Afkorting
VZW Terra-Therapeutica
Expertisegebied
Mensen met een handicap
Juridisch statuut
vzw

Expertise

Tuintherapie Therapeutische tuin Natuurbeleving Groenbeleving Therapeutisch groen

Contact

VZW Terra-Therapeutica
+32470261292
Bij voorkeur te contacteren via
Email
Thesaurus
Gezondheid
Zorg
Milieu en natuur

Verantwoordelijke

Herman Vereycken
Coördinator
+32 477 435685
E-mail: infoterratherapeutica@gmail.com



Historiek

Terra-Therapeutica bestaat sinds 2014 als een VZW van vrijwilligers. Hun vertrekbasis is een sociaal-ethische correctie waarbij een inhaalbeweging plaatsvindt ten aanzien van degenen die uit de boot vallen. Sinds ons ontstaan werken we nauw samen met:
- Hogeschool PXL – afdeling ergotherapie en groenmanagement; praktisch vertaalt deze samenwerking zich in een engagement binnen concrete projecten, de organisatie van vormingen en studiedagen, begeleiden van studenten via stages en afstudeerwerken, jaarlijkse summerschool, …
- Afvalintercommunale Limburg.net, de drijvende kracht achter de samentuinen in Limburg; in therapeutische tuinen & tuintherapie ziet Limburg.net een verlengstuk aan dit succesverhaal.

Missie

- Het op kaart zetten van tuintherapie en therapeutische tuinen in Vlaanderen dit via voordrachten, studiedagen, publicaties, ondersteuning & advies.
- Het bundelen van de kennis, methodieken en expertise hieromtrent. De huidige initiatieven en projecten rondom tuintherapie in Vlaanderen zijn veelvuldig doch ze vormen als het ware ‘eilandjes van hoop’ zonder samenhang en onderbouw.
- Het uitbouwen van een opleiding tot tuintherapeut en ontwerper van therapeutische tuinen

Activiteiten

In handen van vrijwilligers:
- een voordracht op maat over tuintherapie & therapeutische tuinen (desgewenst met informatiestand over tuintherapie en therapeutische tuinen)
- ondersteuning bij het begeleiden van afstudeerwerken en projectstages van studenten
In handen van professionele partners die werken volgens onze filosofie
voor tuintherapie, professionele ergotherapeuten
- advies bij het opstarten van tuintherapie
- uitwerken van een tuintherapeutisch jaarprogramma
- tuintherapeutische begeleiding
Voor therapeutisch groen, professionele groenmanagers
- advies bij de inrichting van de buiten- of binnen omgeving als therapeutische zone
- via een workshop uw idee van een therapeutische tuin in goede banen leiden
- participatief ontwerp van een therapeutische tuin

Doelgroep

De cliënten van tuintherapie zijn mensen die omwille van diverse redenen uit de boot vallen of even nood hebben aan ‘halt houden’. Tuinieren is een werk dat traagheid en zorgzaamheid vereist; hierdoor komen de tragere, de minder productieve en onhandige deelnemers er wel aan bod. Een tuin is de plaats bij uitstek waar andere ritmes en wetten heersen dan in een complexe en snelle samenleving.

Werkterrein

Ons werkterrein behelst de ganse zorg- en sociale sector. Enkele voorbeelden: de residentiële ouderenzorg met specifieke aandacht voor de bewoners met dementie, mensen met een beperking of een chronische ziekte, mensen met een psychische problematiek, de bijzondere jeugdzorg, mensen zonder papieren, gedetineerden ...

Eventueel bijkomende opmerkingen

Tuintherapie richt zich op de groei en bloei van mensen. Het einddoel is niet de perfecte plant of de volmaakte groente te kweken. De gezondheid en het welzijn van de cliënt is het hoofddoel en natuur en planten vormen hiertoe een middel.
Tuintherapie is een aanvullende therapie die aansluit bij een bestaand zorgtraject en wordt uitgevoerd door professionele zorgverstrekkers.