Fara

Fara luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes
Expertisegebied
Mensen met een handicap
Juridisch statuut
vzw

Expertise

Zwangerschap, Kinderwens, Abortus, Zwangerschapskeuze, NIPT, Tienerzwangerschap

Contact

Geldenaaksebaan, 277 3001 Heverlee
016/38.69.50
vragen@fara.be
Bij voorkeur te contacteren via
Email
Thesaurus
Genetica
Psychologie
Zorg
Sensibilisering
Vrouwen

Verantwoordelijke

Brants Silke, Stafmedewerker, silke.brants@fara.be, 016/38.69.50
Alen Katleen, Stafmedewerker, katleen.alen@fara.be, 016/38.69.50

Historiek

Fara, een vzw die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes, werd opgericht in 1991 onder de naam cRZ (centrum voor relatievorming en zwangerschapsproblemen). Naar aanleiding van de Wet op de Zwangerschapsafbreking, namen enkele organisaties uit het christelijke middenveld het initiatief om een centrum op te starten ter preventie van ongeplande zwangerschap enerzijds en opvang en ondersteuning van ongepland zwangere vrouwen anderzijds. In de jaren die volgde, werden de thema's verruimd naar abortusverwerking, tienerzwangerschap en de prenatale testen/diagose. Sinds enkele jaren wordt Fara gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

Missie

Fara focust op een kwaliteitsvol beslissingsproces inzake zwangerschapskeuzes. Enerzijds willen wij vrouwen, koppels en hun relationele omgeving informeren en ondersteunen voor, tijdens en na hun beslissing. Anderzijds willen wij professionals ondersteunen die met onze doelgroepen in aanraking komen door vorming en intervisie. Tot slot willen we ook maatschappelijk sensibiliseren rond de brede thematiek van zwangerschapskeuzes.

Activiteiten

Fara doet aan telefonische en online hulpverlening (chat en mail), naast de mogelijkheid tot begeleidingsgesprekken op kantoor. Daarnaast organiseren wij vormingen voor professionals, alsook werkgroepen en evenementen voor netwerking. Via social media en pers willen wij sensibiliseren rond onze thema's.

Doelgroep

Alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd, hun partners en bredere relationele omgeving.

Werkterrein

Fara is er voor heel Vlaanderen, maar is gehuisvest in Heverlee.

Openingsuren

Maandag van 09u00 tot 16u00
Dinsdag van 09u00 tot 16u00
Woensdag van 09u00 tot 16u00
Donderdag van 09u00 tot 16u00
Vrijdag van 09u00 tot 16u00