Nadine

Struijk

1 / 3 moeders ervaart haar bevalling als traumatisch

Antwerpen – Moeder worden is één van de grootste natuurlijke veranderingen in het leven van een vrouw. Al wil dat niet zeggen dat die transitie altijd zonder problemen verloopt. Sterker, internationaal onderzoek wijst uit dat één op de drie moeders haar bevalling als traumatisch ervaart.

Wat is er aan de hand? “Net als in veel andere landen is bij ons de norm na negen maanden zwangerschap: bevalling in het ziekenhuis en dan enkele weken moederschapsverlof,” zegt Nadine Struijk, Geboortetrauma Preventie coach en oprichtster van Momcare. “Daarna weer aan het werk. Als het kindje maar gezond is, dan verder niet zeuren. En zo is het ook. Alleen… in praktijk voelen veel moeders zich hierdoor buitengesloten.” Net als elk kindje, is elke moeder anders, zegt Struijk. “Elke moeder heeft haar emotionele bagage, haar eigen noden, wensen en gevoelens. En omdat dit vaak niet herkend wordt in dit hele transformatieproces, kunnen er trauma’s ontstaan.

Het woord trauma mag in dit verband ruim opgevat worden. Het is in de eerste plaats een medische term die verwijst naar een lichamelijke of psychische verwonding.” En over dat laatste gaat het met name bij Momcare. De trauma’s die je als moeder rondom de periode van de geboorte kunt oplopen, beïnvloeden namelijk ook je kind, zegt Struijk. “In negatieve zin. Gelukkig geldt het omgekeerde ook: de kracht en innerlijke rust die jij als moeder voelt en opgebouwd hebt, geef je evengoed door aan je kindje. Daar helpt Momcare je bij. Momcare ondersteunt je dus in je kracht als moeder. Zwanger zijn, geboorte geven, grondig herstellen, oude en nieuwe rollen vervullen.. het zijn geen losstaande elementen die je meemaakt en categoriseert met ‘het is zoals het is’. Het is een compleet transformatieproces dat groei- en verdiepingstijd nodig heeft. En het is de hoogste tijd dat er ook voor dat cruciale aspect van de moederrol meer aandacht is in onze samenleving.”

"Het verwerken van een geboorte-ervaring zou een standaardadvies moeten zijn. De emotionele gezondheid van een moeder is net zo belangrijk als haar bekkenbodemgebied." Nadine Struijk, Momcare

Een unicum in België

Heeft België nood aan een Geboortetrauma Coach? Ja, wel als je naar de cijfers kijkt. Internationaal onderzoek toont aan dat één op drie moeders hun bevalling in het ziekenhuis als traumatisch ervaart en ook in België herkennen veel moeders deze ervaring. Verder bepaalt een moeder voor 80% de identiteit en gezondheid van haar kind. Zorgen voor de moeders van vandaag, is zorgen voor de moeders van morgen. Dat start met de geboorte van een moeder, naast de geboorte van haar kind, prioriteit te geven, en dat kan bij Momcare.

Contact

Trefwoorden
Zelfstandig ondernemen
Gezondheid
Gezondheidszorg
Binnenland

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Nederlands

Achtergrond

Lidmaatschap
https://www.zobevalik.nl
https://www.degeboortespecialist.nl
https://www.vvgc.be

Studie(s) en diploma's

Master Meertalige Professionele Communicatie (UA)
Certificaat Grafisch Vormgeven
Certificaat Geboortetrauma Preventie Coach
Certificaat Geboortetrauma Therapeut
Orthomoleculair Therapie (i.o.) bij kPNI

Huidige functieomschrijving

Geboortetrauma Preventie Coach & Therapeut Bij Momcare

Ervaring

Momcare opgestart begin 2021 - moeder(ervaring) sinds 2017

Mijn media ervaring

weinig