Michaël

Van Damme

Expertise in de wetenschap achter samenwerking. Als gedragswetenschapper heb ik onderzoek gedaan naar groepsdynamica en de factoren die bepalen wanneer groepen goed of juist ondermaats presteren. Een cruciaal aspect hierbij is de manier waarop mensen met elkaar communiceren. Naast mijn achtergron in onderzoek ben ik mede oprichter van The Forge, een spin-off van de Universiteit Gent (https://www.theforge.be). Hiermee begeleiden we leidinggevenden op het gebied van samenwerking binnen hun team, afdeling of organisatie. Ik help leidinggevenden om met de bril van een gedragswetenschapper naar de werksituatie te kijken, zodat deze strategischer leiding kunnen geven en de samenwerking op groepsniveau kunnen versterken. Bovendien heb ik een uitgebreide achtergrond in de impro- en stand-up comedy, ik leg met andere woorden de kennis en inzichten graag op een toegankelijke en verfrissende manier uit.

Contact

Trefwoorden
Management en organisatie
Managementtechnieken en bedrijfsvoering
Gedragswetenschappen of sociale wetenschappen
Communicatiewetenschappen
Psychologie

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans

Achtergrond

Huidige nationaliteit(en)
Belg

Studie(s) en diploma's

Master in Experimentele Psychologie
Doctoraatsonderzoeker in de organisatiepsychologie aan de UGent.

Huidige functieomschrijving

Co-founder en managing partner van The Forge (Spin-off van de Universiteit Gent)

Ervaring

Gedragswetenschappen:
Onderzoeker aan de UGent (2010-2014) rond innovatie en beslissingen nemen in teams.
Industrieel promotor van doctoraatsonderzoeken op het gebied van organisatiecultuur en cultuurverandering binnen organisaties.

Praktijk:
Mede oprichter van The Forge sinds 2014, een spin-off van de UGent die gedragswetenschappelijke inzichten over samenwerking in de praktijk toepast. Via deze spin-off hebben we al honderden leidinggevenden begeleid. We werken sector onafhankelijk en zowel in de publieke als private sector voor KMO's en grote organisaties.

Communicatie:
Keynote spreker bij onder andere TEDx en diverse bedrijfsevents (oa. Johnson & Johnson, BNP Paribas en VRT) en internationale events (bv: https://oiw.no/speaker/michaël-van-damme).
Begeleider van wetenschappers, ondernemers en CEO's in hun publieke communicatie. Begeleider van TEDx sprekers. Begeleiden van wetenschappers en ondernemers om hun verhaal in een stand up comedy set te brengen.

Comedy:
Speler bij improcomedy gezelschap The Lunatics sinds 2001 (oa medespeler in tournee met De Neveneffecten 'Te lui en niet bekend genoeg'). Geef nog steeds training aan impro spelers.
Stand-up comedy voornamelijk tussen 2006-2010. Treed nog sporadisch op bij Science Comedy Nights (oa. Technopolis Comedy Night en Sound of Science). Ik schrijf vooral nog comedy teksten voor anderen.
Lid van Radio Topkaas (impro act op festivals zoals oa Rijversfestival, Kamping Kitch en Pukkelpop)
Acteur in filmpje dat wereldwijd viraal ging.
Werkte achter de schermen mee voor enkele tv programma's zoals Zonde Van De Zendtijd, Wetenschap Hoe? Zo! en De Ideale Wereld

Mijn media ervaring

Hautekiet (2012)
De Wereld van Sofie (2020)

Andere info