Marijke

Umans

Marijke Umans geeft een stem aan kinderen en jongeren die opgroeien met gescheiden ouders, in nieuw samengestelde gezinnen en hun nieuwe realiteit.

Na haar eigen scheiding in 2017, proefde, hoorde, voelde en zag ze wat hun kinderen nodig hadden om in de nieuwe situatie op te groeien. Deze zoektocht resulteerde in haar eerste non-fictieboek voor tieners en jongeren: EHBO-ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek. (11+ De Eenhoorn)
Met haar werk zet ze vooral buitenbeentjes in de kijker en geeft ze taal aan moeilijkere thema’s. Ze is een vat aan creativiteit en ademt positivisme uit. Dit samen met humor en haar ervaring met zwaardere thema’s zoals de dood en scheiding gekoppeld aan haar gedichtenbundel Oma Pannenkoek rond rouw & verlies en haar jongste boek EHBO-ouders uit elkaar, maakt dat ze gezien wordt als inspirerende spreker. Ze zet graag mensen in hun kracht en gelooft in positieve energie en stroom.
EHBO-ouders uit elkaar is een leidraad voor tieners en jongeren waar ook ouders en professionals hun gading in vinden. Dankzij de 480 woorden en de vele getuigenissen van kinderen en jongeren, biedt dit boek (h)erkenning, verzacht het scheidingspijnen en reikt het tools aan richting zelfzorg en hulpverlening. Het boek vertrekt en versterkt de rechten van het kind en werd meegelezen door 5 experten om de diversiteit en neutraliteit te bewaken.
Je kan een lezing aanvragen of haar als expert inschakelen rond scheiding en kinderen.
Lees meer over haar werk via https://linktr.ee/marijkeumans

Contact

Trefwoorden
Gezondheid
Pedagogie
Psychologie
Onderwijs
Opvoeding

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans
Nederlands

Achtergrond

Huidige nationaliteit(en)
Belg
Nationaliteit(en) bij geboorte
Belgisch
Nationaliteit(en) moeder bij geboorte
Belg
Nationaliteit(en) vader bij geboorte
Belg
Wordt u op de een of andere manier in uw dagelijkse activiteiten beperkt of gehinderd door een langdurige ziekte, een handicap o
neen

Studie(s) en diploma's

Onderwijzeres
Dramadocent
Actrice
Voereflexologe

Huidige functieomschrijving

Schrijfster, docent, actrice

Ervaring

Na het opstarten van en onderwijzen in een lagere school in Berchem in 2000, ging ze opnieuw studeren voor theater en muziek.
Vanuit haar eerste theatervoorstelling, debuteerde ze als schrijfster van 'Wiebelkont' (2007) een boek over een buitenbeentje dat tot op vandaag gretig gelezen wordt. Intussen is ze 23 titels verder.
Dankzij werkervaring en eigen ervaring als gescheiden moeder, heeft ze zich helemaal verdiept in het scheidingsthema via boeken, gesprekken en alles wat voorhande was rond dit thema. Ze miste één belangrijke stem hierin, die van de kinderen zelf!
De drijfveer om het non fictieboek: EHBO ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek te schrijven waar ze stem geeft aan kinderen en jongeren zelf! Mee dankzij de vele getuigenissen en de vorm. Scheiding in de brede zin waar al de verschillende soorten scheiding in opgenomen zijn en positief worden belicht.

Relevante Publicaties

EHBO-ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek ( De Eenhoorn)
Expert 2x per maand voor Mama Baas

Relevante onderzoeken

Op alle vlakken grondig onderzoek in scheidingsmateriaal voor handen, boeken, podcasts, ... en gesprekken, opleidingen en coachingen als moeder rond dit thema met diverse organisatoren.
Voor het boek heb ik verschillende partners mee op de kar genomen voor de diversiteit en de neutraliteit.

Mijn media ervaring

Als actrice sinds 2001 voor het vertolken van diverse rollen.
Verschillende gesprekken voor mediakanalen en podcast.