Marc

Sosef

Ik ben werkzaam als Senior Onderzoeker bij de Plantentuin Meise. Mijn voornaamste focus ligt op het coördineren van de productie van de Flora van Centraal-Afrika, een grote serie boeken die gaan over de rijke flora van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi. Deze Flora, een van de vlaggenschipproducten van onze Plantentuin, zou over ongeveer 15 jaar klaar moeten zijn, en daarmee zal een enorme inspanning die in 1948 (!) is begonnen, zijn doel bereiken. Bij de productie van de Flora worden de bijdragen van een groot aantal specialisten van over de hele wereld gecoördineerd. Inmiddels is er een webversie ontwikkeld.
Van 1999 – 2001 heb ik het Nationaal Herbarium van Gabon geholpen bij het vergroten van de efficiëntie en output, wat resulteerde in een langdurige samenwerking. Na het publiceren van de checklist van Gabonese vaatplanten, ben ik tevens hoofdredacteur van de serie Flora of Gabon.
Ondertussen ligt mijn persoonlijke taxonomische interesse bij begonia’s en grassen. Logischerwijs werk ik aan de grasfamiliebehandeling voor de Flora van Centraal-Afrika. Ik ben ook geïntrigeerd door de regenwoudtoevluchtstheorie, die stelt dat in Afrika tijdens de koudere en drogere ijstijden het laaglandregenwoud zich terugtrok in kleine gebieden die nog steeds de hoogste diversiteit aan regenwoudsoorten herbergen en fungeren als hotspots voor biodiversiteit.
Ik ben betrokken bij Species Distribution Modeling en IUCN Red Listing van Centraal-Afrikaanse planten. Ik vertegenwoordig Plantentuin Meise als lid van het World Flora Online consortium en heb een bijzondere interesse in e-Flora’s en het digitaliseren van herbariumspecimens. Ten slotte heb ik een grote interesse in de geschiedenis van het botanisch onderzoek van de 16e tot de 18e eeuw en de theorie van de botanische nomenclatuur en classificatie.

Contact

Trefwoorden
Plantkunde
Afrika

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans

Achtergrond

Huidige nationaliteit(en)
Nederlands
Nationaliteit(en) bij geboorte
Nederlands

Studie(s) en diploma's

PhD, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands, 1994
MSc, Leiden University, Leiden, The Netherlands, 1985

Huidige functieomschrijving

Senior Onderzoeker
Coordinerend redacteur Flore d'Afrique centrale
Coordinerend redacteur Flore du Gabon

Relevante onderzoeken

Flore du Gabon
Flore d'Afrique centrale
World Flora Online
Grassen van Centraal Afrika
IUCN Red Listing van C. Afrikaanse bomen
Species Distribution Modelling
Digitalisering Herbarium
e-Flora's

Mijn media ervaring

Diverse interviews radio
Diverse populaire artikels