Louis

Lippens

Als arbeidseconoom met een interdisciplinair-academische achtergrond in de arbeidspsychologie en -sociologie voer ik vooral onderzoek naar arbeidsmarktdiscriminatie. Meer specifiek onderzoek ik de mate van discriminatie tijdens aanwerving, de mechanismen die deze discriminatie kunnen verklaren en welke maatregelen vanuit het werkveld en het beleid aanwervingsdiscriminatie kunnen afremmen. Een van mijn recente onderzoeksinteresses focust op generatieve artificiële intelligentie en hoe toepassingen van deze technologie arbeidsproductiviteit kunnen verhogen. Ik besteed hierbij bijzondere aandacht voor de bias die artificiële intelligentie kan reproduceren en bestendigen.

Contact

Trefwoorden
Artificiële intelligentie
Arbeid en tewerkstelling
Discriminatie
Diversiteit en gelijke kansen

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels

Achtergrond

Lidmaatschap
Lid van International Migration Research Network (IMISCOE).
Huidige nationaliteit(en)
Belg

Studie(s) en diploma's

Master in de arbeidspsychologie (2016), Master in algemeen management (2017), Doctor in de economische wetenschappen en sociologie (2023).

Huidige functieomschrijving

Postdoctoraal onderzoeker gefinancierd door Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen.

Ervaring

Als arbeidsmarktonderzoeker bij UGent (@ Work) en VUB en als consultant in databeheer en data-analyse bij diverse internationale bedrijven.

Relevante Publicaties

Ik publiceerde in collegiaal getoetste vakbladen zoals European Economic Review, Labour Economics en Journal of Ethnic and Migration Studies. Meer details via https://louislippens.be/research.

Mijn media ervaring

Verschillende artikels over mijn onderzoekswerk verschenen o.a. in Het Laatste Nieuws, De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard. Ik gaf ook diverse interviews voor tv- en radioprogramma's zoals VRT NWS journaal, De Ochtend (Radio 1) en Nieuwe Feiten (Radio 1) en professionele vakbladen zoals #ZigZagHR, HR Magazine en HR Square.

Andere info

Ik presenteerde mijn onderzoek op meerdere internationale academische conferenties, waaronder Artificial Intelligence and The Economy 2023 (Berlijn), IMISCOE Annual Conference 2022 (Oslo), European Association of Labour Economists (EALE) 2021 (Barcelona). Daarnaast fungeerde ik als ad hoc reviewer voor vakbladen zoals American Economic Journal: Applied Economics, American Sociological Review, Journal of Labor Economics en Nature Human Behavior.