Kathleen

Emmery

Ik ben coördinator van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen bij Odisee Hogeschool. Zelf doe ik onderzoek naar gezinsbeleid in Vlaanderen, relatieondersteuning, partnerrelaties, gezinstransities, relaties tussen broers en zussen na scheiding.

Contact

Trefwoorden
Familie
Kinderen en jongeren

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands

Achtergrond

Studie(s) en diploma's

Bachelor of Science in de psychologie (2016) – Open Universiteit
Master of Science in de criminologie (2007) – Universiteit Gent

Huidige functieomschrijving

Coördinator Kenniscentrum Gezinswetenschappen

Relevante Publicaties

Emmery, K. & Pasteels, I. (2018). De relatie met de partner. Gezinnen in Vlaanderen over de relatie met de partner, relatiekwaliteit, steun van de partner, tevredenheid met de partnerrelatie en het gebruik van relatieondersteuning. Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. http://www.gezinsenquete.be/
Emmery, K. (2020). Het garanderen van kinderrechten en grondrechten binnen een lokaal gezinsbeleid. Cahier Bouwen aan een breed sociaal beleid, 11
Emmery, K., Wiewauters, C., Van Rumst, S., De Coninck, D., & Matthys, K. (2021). Fairness in siblingrelaties tijdens het scheidingsproces van ouders. In Broer of zus, de match van je leven. Fairness in siblingrelaties (pp. 141-160). Antwerp: Garant.
Emmery, K., & Geldof, D. (2022). Hoe divers zijn gezinnen in België? In D. Geldof, K. Van Acker, G. Loosveldt, & K. Emmery (Eds.), Gezinnen na migratie. Hulpverlening en gezinsbeleid in een superdiverse samenleving (Vol. 8, pp. 43-66). Antwerpen-Apeldoorn: Garant.

Relevante onderzoeken

Onderzoek naar:
- de beleving van de partnerrelatie en het gebruik van relatieondersteuning via data van de gezinsenquête (2018 en 2022)
- de gezinssamenstelling volgens herkomst op basis van rijksregistergegevens (2022)
- de verblijfsregeling van broers en zussen na de scheiding van de ouders (2021)
- de impact van COVID-19 op de partnerrelatie (2020)
- de perceptie over de campagne 'Donderdag Date-dag' van de Vlaamse overheid (2017)
- de ervaringen van kinderen en jongeren over scheiding en het leven in een nieuw samengesteld gezin, i.k.v. contacten met Awel (2016)
- de invulling van gezinsbeleid door lokale besturen (2014)
- relatieondersteuning in Vlaanderen (2013)