Josefien

Cornette

Josefien Cornette (die/hun) is kunstenaar, schrijver en activist. Josefien heeft een multidisciplinaire praktijk met een achtergrond in de kunstgeschiedenis, feminisme, queer studies en critical disability studies. Josefien was redacteur bij rekto:verso, waar die mee het CRIP-nummer maakte, en was hoofdredacteur voor de S.O.TA. Kin Arts Almanac 2023. Josefien werkt regelmatig samen met Engagement Arts (een kunstenaarsorganisatie tegen seksisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector) en is stichtend lid van Cripping The Space (een kunstenaarsbeweging van mensen met een handicap)

Josefien bracht hun eerste boek uit 'Een Huis Dat Pijn Heet' bij Mammoet (EPO), een poëtische analyse over de dood, handicap en rouw, gebaseerd op hun masterproef (kreeg de DiverGent Scriptieprijs). Vandaag werkt Josefien in de kunsten met/door verhalen over handicap, met verschillende media en samenwerkingen, om zo tot nieuwe artistieke strategieën te komen om handicap te integreren in het cultuurveld.

Contact

Trefwoorden
Beeldende kunst
Kunstwetenschappen
Podiumkunsten
Gender- en vrouwenstudies
Personen met een handicap en/of chronische ziekte

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans
Nederlands

Achtergrond

Lidmaatschap
Lid van de Raad Van Bestuur, Sophia vzw (https://www.sophia.be/nl/sophia-home-nl/)
Huidige nationaliteit(en)
Belg
Nationaliteit(en) bij geboorte
Belg
Nationaliteit(en) moeder bij geboorte
Belg
Nationaliteit(en) vader bij geboorte
Belg
Wordt u op de een of andere manier in uw dagelijkse activiteiten beperkt of gehinderd door een langdurige ziekte, een handicap o
Ja

Studie(s) en diploma's

Master of Arts, Beeldende Kunsten (LUCA, School of Arts)
Master of Arts, Kunstwetenschappen (UGent)
Master of Arts, Gender en Diversiteit (UGent)

Huidige functieomschrijving

(freelance) kunstenaar en schrijver

Ervaring

zie website: https://josefiencornette.com/

Relevante Publicaties

zie website: https://josefiencornette.com/NEWS

Relevante onderzoeken

zie website: https://josefiencornette.com/NEWS

Mijn media ervaring

Josefien deed stage bij Canvas, tijdens hun opleiding Gender & Diversiteit. Daarnaast wordt die regelmatig geïnterviewd en schrijft die zelf ook opiniestukken. Josefien heeft geen schrik van een microfoon of een camera.

Andere info

Josefien werd geboren met een congenitale handicap aan het rechteronderbeen. Vandaag is er bijna niets te zien, maar Josefien weet heel goed wat het is om op te groeien met een handicap. Daarnaast is Josefien queer en identificeert die zich als crip.