Isabelle

Cuykx

Als doctoraatsonderzoeker aan de UAntwerpen in het project 'InFlOOD' ga ik op zoek naar waarom volwassenen ouder dan 26 aandacht besteden aan mediaberichten over voeding, oftewel aan 'food media'. Er bestaan bijzonder veel voedingsberichten in allerlei vormen en formaten (kookprogramma's, -magazines, social media posts rond voeding, receptenwebsites, podcasts, maaltijdboxen, enzoverder). Hoe navigeert het publiek zich tussen al deze opties en welke factoren kunnen dit (keuze)proces beïnvloeden?

Contact

Trefwoorden
Media
Voeding
Communicatiewetenschappen

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans

Achtergrond

Lidmaatschap
Nee

Studie(s) en diploma's

Bachelor of Science in de Communicatiewetenschappen
Master of Science in de Communicatiewetenschappen
Postgraduaat Belgian Advertising School
Bezig aan een doctoraat in de sociale wetenschappen

Huidige functieomschrijving

Doctoraatsonderzoeker

Ervaring

4e jaar doctoraatsonderzoeker

Relevante Publicaties

Eerste auteur
Cuykx, I., Teunissen, L., Decorte, P., Pabian, S., Van Royen, K., Vandebosch, H., ... & De Backer, C. (2023). Let’s talk about chefs, baby: Comparing three types of home cooks on recipe use before and during COVID-19. International Journal of Gastronomy and Food Science, 32, 100699.

Co-auteur
Decorte, P., Cuykx, I., Teunissen, L., Poels, K., Smits, T., Pabian, S., ... & De Backer, C. (2021). “Everywhere You Look, You’ll Find Food”: Emerging Adult Perspectives Toward the Food Media Landscape. Ecology of Food and Nutrition, 1-31. https://doi.org/10.1080/03670244.2021.1982711

De Backer, C., Teunissen, L., Cuykx, I., Decorte, P., Pabian, S., Gerritsen, S., Matthys, C., Al Sabbah, H., Van Royen, K., & , T. C. C. S. S. G. (2021). An Evaluation of the COVID-19 Pandemic and Perceived Social Distancing Policies in Relation to Planning, Selecting, and Preparing Healthy Meals: An Observational Study in 38 Countries Worldwide [Brief Research Report]. Frontiers in Nutrition, 7(375). https://doi.org/10.3389/fnut.2020.621726

Grunert, K. G., Janssen, M., Nyland Christensen, R., Teunissen, L., Cuykx, I., Decorte, P., & Reisch, L. A. (2021). “Corona Cooking”: The interrelation between emotional response to the first lockdown during the COVID-19 pandemic and cooking attitudes and behaviour in Denmark. Food Quality and Preference, 104425. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104425

Hla, Z. K., Ramalho, R., Teunissen, L., Cuykx, I., Decorte, P., Pabian, S., Van Royen, K., De Backer, C., & Gerritsen, S. (2021). Socioeconomic and Environmental Factors Associated With Increased Alcohol Purchase and Consumption in 38 Countries During the Covid-19 Pandemic. Frontiers in psychiatry, 12. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.802037

Roy, R., De Castro, T. G., Haszard, J., Egli, V., Te Morenga, L., Teunissen, L., Decorte, P., Cuykx, I., De Backer, C., & Gerritsen, S. (2021). Who we seek and what we eat? Sources of food choice inspirations and their associations with adult dietary patterns before and during the COVID-19 lockdown in New Zealand. Nutrients, 13(11), 3917. https://doi.org/10.3390/nu13113917

Sharp, E. L., Haszard, J., Egli, V., Roy, R., Te Morenga, L., Teunissen, L., Decorte, P., Cuykx, I., De Backer, C., & Gerritsen, S. (2021). Less food wasted? Changes to New Zealanders’ household food waste and related behaviours due to the 2020 COVID-19 lockdown. Sustainability, 13(18), 10006. https://doi.org/10.3390/su131810006

Gerritsen, S., Egli, V., Roy, R., Haszard, J., Backer, C. D., Teunissen, L., Cuykx, I., Decorte, P., Pabian, S. P., Van Royen, K., & Te Morenga, L. (2020). Seven weeks of home-cooked meals: changes to New Zealanders’ grocery shopping, cooking and eating during the COVID-19 lockdown. Journal of the Royal Society of New Zealand, 1-19. https://doi.org/10.1080/03036758.2020.1841010

Relevante onderzoeken

1) CoronaCookingSurvey: hoe veranderden onze voedingsgewoontes tijdens COVID-19?
2) Wat zijn voedingsmedia (food media)? Een overzichtsstudie om tot een definitie te komen
3) Hoe komen mensen in contact met voedingsmedia en wat zijn hun motivaties? Een kwalitatieve deep dive
4) Hoe meten we wat het publiek zoekt en vindt in mediaberichten over voeding op een kwantitatieve manier? De ontwikkeling van een meetschaal
5) Hoe beïnvloedt honger welk tv-programma we willen zien en hoe we dit programma vervolgens evalueren?
6) Wat zijn de werkervaringen en intenties van de professionals die mediaberichten over voeding maken?

Mijn media ervaring

Resultaten studie evolutie receptengebruik bij thuiskoks voor en tijdens COVID-19

  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230425_93937419
  • https://www.standaard.be/cnt/dmf20230427_95357701
  • https://www.gva.be/cnt/dmf20230425_93960524
  • https://www.hln.be/eten/koken-tijdens-coronaperiode-de-grootste-keukenklunzen-gingen-er-het-meest-op-vooruit~a66e70171/
  • Radionieuws Radio Nostalgie