Emma

Beuckels

Geïnfluenced ouderschap: hoe gaan ouders om met de grote hoeveelheid aan online informatie en hoe beïnvloeden sociale media influencers hun attitudes en keuzes als ouder?

Een kind krijgen is voor velen een overweldigende gebeurtenis. De perinatale fase wordt dan ook gekenmerkt door sterke emoties, gezien ouders vaak nog moeten wennen aan hun nieuwe rol in het leven. Terwijl ouders traditioneel bij familie, vrienden en zorgverleners ten rade gingen voor ouderschapsadvies, vinden ze steeds vaker de weg naar sociale media voor hun informatienoden. Dit fenomeen leidde tot de opkomst van zogenaamde momfluencers, dadfluencers en family influencers, die een immense populariteit verwierven door hun dagelijkse ervaringen met het ouderschap met de wereld te delen via hun socialemediakanalen. Door de sterke vertrouwensband die influencers met hun vele volgers opbouwen, worden hun opinies en aanbevelingen vaak aanzien als oprechte meningen en daarom warm onthaald en opgevolgd.

Mijn onderzoek focust op hoe het hedendaagse ouderschap beïnvloed wordt door influencers en welke impact dit heeft op zowel de ouders als kinderen.

- Welke strategieën gebruiken influencers binnen hun content en welke rol speelt hun kind hierin? Wat zijn de risico's van het afbeelden van kinderen op sociale media binnen een commerciële context (influencer sharenting) en hoe kunnen we die voorkomen?
- Hoe sterk vallen ouders terug op sociale media en influencers, in vergelijking met andere informatiekanalen? Wat doet de overvloed aan informatie met ouders?
- Hoe wordt het ideale ouderschapsplaatje mee vormgegeven door influencers?
- Hoeveel vertrouwen hebben ouders in influencers als informatiebron en hoe laten ze hun ouderschapskeuzes beïnvloeden door hen? Dit heeft betrekking tot voedingskeuzes, borstvoedingsattitudes en -keuzes, opvoedingskeuzes, etc.

Contact

Trefwoorden
Marketing
Media
Communicatiewetenschappen
Pedagogie
Opvoeding

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels

Achtergrond

Huidige nationaliteit(en)
Belg