Handleiding voor de expert

De expertendatabank

Het doel van de expertendatabank is om bij te dragen aan een meer representatieve zichtbaarheid op het publieke forum, van experten die vrouw zijn, een andere herkomst hebben, een handicap hebben of seksueel divers (transgender of non-binair) zijn. Wanneer ze in de media verschijnen gaat dit nog al te weinig over hun expertise. Daar willen wij verandering in brengen.

Inhoudsopgave van deze handleiding

  • Je profiel aanpassen
    • Gegevens
      • Profiel
      • Contacteren
      • Geslacht, Herkomst, Handicap
      • Talenkennis
      • Adviescommissies
    • Studie en ervaring
  • Tips & tricks
    • Denk aan je doelpubliek
    • Schrijven voor het web

Je profiel aanpassen

Surf naar http://www.expertendatabank.be/ en log in om je profiel te kunnen aanpassen.

Zoals je zal zien, is je profiel opgedeeld in 3 delen:

  1. Gegevens
  2. Studie en ervaring
  3. Bijlage

We herinneren we je er graag aan dat we zorgvuldig omgaan met jouw persoonsgegevens. De gegevens worden verwerkt conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Meer informatie daarover vind je in ons privacy- en cookiebeleid.

1. Gegevens

Hier vind je een overzicht van je persoonlijke en contactgegevens, te beginnen met je naam en titel

Vergeet niet toestemming te geven zodat wij je profiel kunnen opnemen in de databank. Gevoelige informatie zoals persoonlijke informatie (geslacht, handicap, …) en contactgegevens kan je hieronder beveiligen. Je krijgt de optie om die specifieke gegevens te verbergen voor niet-ingelogde gebruikers of zelfs voor iedereen behalve de beheerder en jezelf.

Profiel

Je kan ook een foto opladen, die wordt getoond bij de zoekresultaten in de databank en in Google.

! Vergeet de “Alternatieve tekst” zeker niet in te vullen. Dat is belangrijk om je profiel beter vindbaar te maken, maar wordt ook gebruikt door schermlezers en wanneer de afbeelding niet getoond kan worden.

Daarna omschrijf je de expertise waarvoor jij gecontacteerd wil worden. Dit is een erg belangrijk onderdeel van je profiel. Bij opzoekingen is dit namelijk het eerste wat iemand ziet, samen met je foto en naam. 

DO:

  • Wees kort en bondig
  • Vermeld de specifieke expertisegebieden waarover jij je kennis wil delen
  • Waarover mag je gecontacteerd worden?

DON'T:

  • Dit is geen CV, je hoeft hier niet je hele carrière op te lijsten
  • Beschrijf niet alle expertisegebieden in detail, zeker niet diegenen waar je niet voor gecontacteerd wil worden
  • Niet: Wie ben ik?

Het volgende onderdeel van je profiel zijn de trefwoorden. De expertisegebieden zijn erg ruim, hier krijg jij de kans om jouw specifieke expertise in detail weer te geven. Vermeld de specifieke trefwoorden waar jij mee bezig bent. “Onderwijs” is bijvoorbeeld een te breed trefwoord, denk in de plaats daarvan aan: “middelbare school”, “zorgleerkracht”, “leerlingenbegeleiding”, “naschoolse opvang”, “schoolverlaters”...

De thesaurus is het laatste maar zeker niet minst belangrijke onderdeel van je profiel. Hier vind je een aantal kernwoorden die in de expertendatabank gebruikt worden om de verschillende experten en organisaties te rangschikken volgens expertisegebied. Klik in het vakje voor een volledig overzicht van de verschillende kernwoorden en selecteer er één of meer die bij jouw profiel passen.

Contacteren

Hier vind je al jouw contactinformatie. Verplichte gegevens zijn aangeduid met een sterretje, de andere gegevens invullen is niet verplicht. Hier zit een hele hoop gevoelige informatie onder, daarom kan je zelf kiezen of je deze wil publiceren of niet. Daarvoor heb je 3 niveaus:

  • Publiek zichtbaar voor iedereen die de databank raadpleegt
    Wat je hier invult, zal gepubliceerd worden op de expertendatabank en voor iedereen zichtbaar zijn. Ook wie niet ingelogd is, kan in de expertendatabank zoeken op naam, expertise, trefwoord, … De gegevens die je hier publiek publiceert, zullen dan ook voor die mensen zichtbaar zijn.
  • Zichtbaar voor gebruikers die zijn ingelogd
    Wie in de expertendatabank bepaalde gegevens wil raadplegen, moet zich eerst registreren als gebruiker. Wij houden hier een duidelijk overzicht bij van wie wel en niet toegang mag krijgen tot de databank. Enkel journalisten en anderen die de gegevens willen gebruiken om de experten meer zichtbaarheid te geven op het publiek forum worden toegelaten. Deze vorm van bescherming zorgt ervoor dat jouw gegevens dan enkel met die geregistreerde gebruikers gedeeld worden.
  • Enkel zichtbaar voor mezelf en voor de beheerder
    Je kan ook gegevens toevoegen die je niet wil delen met de gebruikers van de databank. Die gegevens zijn dan enkel zichtbaar voor jou op je profiel nadat je inlogt, en voor de beheerder van de databank.

Geslacht, Herkomst, Handicap

Bij geslachtherkomst en handicap kan je kiezen voor wie welke informatie zichtbaar is.

Talenkennis

Je moedertaal is verplichte informatie. Daarnaast kan je ook nog aangeven welke andere talen je spreekt. In het veld Bijkomende opmerkingen kan je aangeven welke talen je goed en minder goed beheerst.

Adviescommissies

Onze experten worden soms ook gevraagd om te zetelen in bepaalde adviescommissies. Je kan in je profiel aangeven of je daar al dan niet voor openstaat. Je kan ook vermelden in welke adviescommissies e.d. je nu al zetelt.

2. Studie en ervaring

Hier kan je meer informatie geven over je studies en ervaring in jouw expertisegebied. Het is niet nodig om hier al jouw informatie te delen, focus vooral op wat er relevant is voor de expertisegebieden waarvoor je gecontacteerd wil worden.

Onder studie(s) en diploma’s geef je jouw relevante studie ervaring op. In het volgende vak Andere relevante opleidingen kan je bijscholingen en opleidingen buiten je hoofdstudie vermelden. Daarna kan je jouw Huidige functieomschrijving uit de doeken doen, en je Ervaring in jouw expertisegebied delen. 

Vervolgens is er ook ruimte om je Relevante publicaties en je Relevante onderzoeken te delen. Dit is bedoeld voor de wetenschappelijke en andere publicaties en onderzoeken die relevant zijn voor jouw expertisegebied(en). Je expertise in de media kan je ook delen, zodat journalisten kunnen bekijken aan wat voor soort media jij al hebt meegewerkt. Tot slot is er ook nog een vak voor Andere info voorzien.

Tips & tricks

Er zitten heel wat experten in onze databank. Om jouw profiel er goed te laten uitkomen, delen we daarom graag enkele tips met jou.

Denk aan je doelpubliek

Je schrijft hier geen profiel voor andere experts of mensen die erg veel weten van jouw expertise. De expertendatabank wordt gebruikt door journalisten en andere professionals die de mening of input van een expert willen over een specifiek expertisegebied. Vaak weten zij minder tot erg weinig over dat expertisegebied. Schrijf dus niet vanuit jezelf, maar probeer aan jouw doelpubliek te denken. Vermijd daarom vakjargon en moeilijke woorden!

Schrijven voor het web

We gaan voor heldere taal en duidelijke communicatie. Denk eraan dat mensen online anders lezen dan offline. Online teksten moeten dus 50% korter zijn dan offline informatie. 

Enkele schrijftips:

  • Spreek lezers persoonlijk aan in je-vorm
  • Schrijf over jezelf in ik-vorm
  • Gebruik geen onbekende of te wetenschappelijke afkortingen
  • Schrijf datums altijd in dit formaat: dd/mm/jjjj
  • Gebruik hoofdletters enkel aan het begin van een nieuwe zin of bij eigennamen
  • Schrijf actief: vermijd het hulpwerkwoord “worden” en woorden zoals “men” en “er”
  • Val met de deur in huis: verspil geen tijd aan inleidingen en omschrijvingen, maar deel de belangrijkste informatie meteen in je eerste zinnen
  • Gebruik eenvoudige, duidelijke spreektaal
  • Korte zinnen van maximum 15 woorden
  • Vermijd relatieve tijdsaanduidingen zoals “vorig jaar”
  • Schrap vage of onnodige adjectieven - als ze geen betekenis toevoegen zijn ze overbodig

Neem gerust contact met ons op via het contactformulier als je nog vragen hebt!