Lies

Van de Vijver

Ik heb een masterdiplomatie kunstwetenschappen, filmstudies en een doctoraat in de communicatiewetenschappen. Ik doe onderzoek naar hedendaagse en historische filmpublieken in een Europese context met expertise in mondelinge geschiedenis, filmprogrammatiepreferenties en cinemaculturen. Ik schreef een publieksboek over de Gentse bioscopen en hun filmaffiches i.s.m. Archief Gent. Momenteel werk ik aan LUCA School of Arts en begeleid onderzoek aan FILMEU, een samenwerking tussen vier Europese filmhogescholen.

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels

Achtergrond

Studie(s) en diploma's

2003: Licentiaat Kunstwetenschappen
2004: Master Filmstudies
2011: Doctoraat in de Communicatiewetenschappen

Huidige functieomschrijving

Begeleiding onderzoek FILMEU, & projectmanager European Cinema Audiences

 

Ervaring

Ik doe sinds 2005 filmwetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Gent met een focus op de vertoningsindustrie en de beleving van film. Ik ben ook gastdocent filmgeschiedenis, visuele cultuur en filmhistoriografie geweest. Naast het onderzoek geef ik gastlessen en ben ik betrokken bij de culturele en erfgoedinstanties. Vandaag werk ik bij LUCA School of Arts als expert onderzoek. 

 

Relevante Publicaties

Treveri Gennari, D., van de Vijver, L & P. Ercole (forthcoming) The Palgrave Handbook of Comparative New Cinema Histories. New York: Palgrave Macmillan.

Van de Vijver, L., Dupont, G. & R. Vande Winkel (2021) Gent Filmstad. Cinema’s en filmaffiches, 1938-1961. Gent: Houtekiet.

Biltereyst, D. & L. Van de Vijver (2020) Mapping Movie Magazines. Digitization, Periodicals, and Film History. New York: Palgrave Macmillan.
 

Relevante onderzoeken

2005-2008: FWO onderzoeker 'De Verlichte Stad'
2009-2012: BOF onderzoeker 'Gent Cinemastad'
2013-2016: FWO postdoctoraal onderzoeker 'Cinema Located'
2017-2018: doctor-assistent wetenschapscommunicatie
2018-2021: project manager & co-investogator 'European Cinema Audiences'
2022-2024: begeleiding onderzoek 'FilmEU_RIT'

Mijn media ervaring

Tentoonstelling FILMTHEATERS

Boekvoorstelling, tentoonstelling & lezing GENT FILMSTAD