Kurt

Wertelaers

Als zelfstandig onderzoeksjournalist en oprichter van Onderzoekscollectief, Studiecentrum en Stichting Bureau Van Meerbeeck hou ik me bezig met cold cases in België en daarbuiten. Bureau Van Meerbeeck is in de eerste plaats een onderzoekscollectief dat cold cases -onopgehelderde moorden en verdwijningen- bestudeert en samen met experten zoekt naar de waarheid. Studiecentrum Van Meerbeeck benadert de cold cases op een wetenschappelijke manier en is dan weer een ontmoetingsruimte tussen stagiair(e)s en doorwinterde professionals. Stichting Bureau Van Meerbeeck is in het leven geroepen om de onderzoeken te helpen financieren.
In 2023 is door Bureau Van Meerbeeck eveneens de 'Cold Case Campus' opgericht, een plek waar het brede publiek in contact kan komen met experten via lezingen, presentaties en workshops.
https://www.youtube.com/watch?v=xTlfpa6-wA8&t=23s

Contact

Trefwoorden
Media
Veiligheid en justitie

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans

Achtergrond

Lidmaatschap
Ik ben oprichter/bestuurder van Bureau Van Meerbeeck, het enige onderzoekscollectief dat op deze manier cold cases bestudeert en onderzoekt.
Daarnaast ben ik gastdocent aan de International Anti Crime Academy in het Nederlandse Gilze en Rijen. Ik geef er onder meer opleidingen 'Hypothesevorming en Scenariodenken' waarbij we met de cursisten in een échte cold case duiken. Dit is in 2022 succesvol gebleken nadat de autoriteiten met de bevindingen van de cursisten aan de slag gingen.

Studie(s) en diploma's

In 1997 studeerde ik af in de richting 'Pers en Communicatie' aan wat vandaag de Hogeschool PXL in Hasselt genoemd wordt.
In 2009 haalde ik een postacademisch diploma Vastgoedrecht aan de Katholieke Universiteit Brussel, ism EHSAL.
In 2015 behaalde ik in Nederland mijn getuigschrift privaat onderzoeker (privédetective) en ik vervolledigde in 2016 deze studies in België, bij Syntra Midden-Vlaanderen.

Huidige functieomschrijving

Ik ben zelfstandig onderzoeksjournalist en oprichter/bestuurder van Stichting Bureau Van Meerbeeck, een internationaal collectief dat cold cases bestudeert.

Ervaring

Als journalist/onderzoeksjournalist werkte ik ruim 20 jaar (tussen 1997 en 2018) voor 's lands grootste krant, Het Laatste Nieuws en DPG Media. Als onderzoeksjournalist legde ik voor deze krant in 2017 het adoptieschandaal en het gesjacher met namaak weeskindjes uit Congo bloot. Ik zocht en vond in de Democratische Republiek Congo de doodgewaande, maar springlevende, biologische ouders terug. De verantwoordelijken moeten voor een rechtbank komen.
In 2018 en na de oprichting van Bureau Van Meerbeeck, het onderzoekscollectief waarmee ik cold cases bestudeer, werkte ik enkele van de verhalen uit voor televisie en dit via productiehuis Het Nieuwshuis/Bargoens. Zo kwam in 2019 de vijfdelige reeks 'Cold Case' op vtm, een docureeks over het onderzoek dat ik voerde naar de onopgehelderde moord op Sally Van Hecke in 1996. Mijn onderzoek leidde in 2017 tot de heropening van het afgesloten dossier.
In 2022 werd 'De 42 kinderen van de goeroe' gemaakt voor Streamz, waarbij ik voor het eerst het onbekende verhaal vertel van een Belgisch-Franse sekteleider die tientallen kinderen had verwekt.

Relevante Publicaties

De adoptiefraude met Congolese kinderen verscheen voor het eerst in Het Laatste Nieuws, in mei 2017, maar haalde de internationale media tot in 2023.
In februari 2019 schreef ik het boek 'Cold Case: Sally' over mijn onderzoek naar de onopgehelderde moord op Sally Van Hecke in Antwerpen.
In februari 2019 kwam op vtm de vijfdelige docureeks 'Cold Case', over datzelfde onderzoek.
In juli 2022 bracht Streamz het verhaal 'De 42 kinderen van de goeroe', het onbekende verhaal van een Belgisch-Franse sekteleider die tientallen kinderen had verwekt.

Relevante onderzoeken

Onderzoeken waar ik mee bezig ben worden beschreven op mijn website, www.bureauvanmeerbeeck.com ... dit gaat om onderzoeken naar onopgehelderde moord- en verdwijningszaken in België, Nederland en daarbuiten.
Voorts staan op de website ook wetenschappelijke onderzoeken die samen met studenten (forensische) criminologie of psychologie gemaakt worden en waarbij we dieper in de psyche van de moordenaar en/of zijn motieven duiken.

Mijn media ervaring

Los van ruim een kwarteeuw schrijfervaring, kwam ik de voorbije jaren door mijn werk veelvuldig in contact met binnen- en buitenlandse mediabedrijven die me interviewden. Van regionale kranten en televisie, over weekbladen tot nationale -of internationale- televisiezenders... Van Nederland en Duitsland over Italië tot Hongarije, Kroatie of Servië. Van vtm over BBC tot Prva TV of RTL TV...