Groot

Maria

KWEEKVLEES

Wordt kweekvlees de volgende voedselrevolutie? Kweekvlees heeft de potentie om een aantal uitdagende, mondiale problemen aan te pakken. Wereldwijd worden er per jaar ruim 55 miljard dieren geslacht. De vlees en zuivelindustrie is verantwoordelijk voor zo'n 15 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen.

Vlees produceren in een laboratorium, van echte dierlijke cellen, lijkt de oplossing voor die uitdagingen. Maar er zijn geen garanties dat "slachtvrij" vlees werkelijkheid wordt. Er zijn enorme technologische en economische hindernissen te nemen, voordat kweekvlees echt op ons bord ligt.

Momenteel werken ongeveer 170 start-up wereldwijd aan de ontwikkeing van kweekvlees. In hun ambitie worden ze gesteund door investeerders die in 2021 meer dan $ 1 miljard in de industrie hebben gepompt. Op 16 november 2022 kreeg een van die start-ups, Upside Food, groen licht van de Amerikaanse "Food and Drug Administration", het belangrijkste controleorgaan voor voedselveiligheid in de Verenigde Staten Het agentschap geeft hiermee aan dat kweekvlees geschikt is voor menselijke consumptie.

Als zelfstandig journalist volg ik alle ontwikkelingen rondom kweekvlees op nauwe voet. Op mijn LinkedIn pagina 'Cultivated Meat' deel ik nieuwsartikelen en eigen commentaar over dit onderwerp.

Neem gerust contact met me op voor interviews of andere samenwerkingen!

Contact

Trefwoorden
Cel- en gentechnologie
Voeding
Consumenten
Voedingsindustrie

Talenkennis

Moedertaal
Nederlands
Spreek je nog andere talen?
Engels
Frans

Achtergrond

Huidige nationaliteit(en)
Nederlandse

Studie(s) en diploma's

Bachelor Journalistiek, Plantijn Hogeschool Antwerpen
Postgraduaat Internationale Research Journalistiek, Thomas More Mechelen ism Fonds Pascal Decroos

Huidige functieomschrijving

Zelfstandig journalist en Marketing Solutions consultant bij LinkedIn

Relevante Publicaties

Zie website

Mijn media ervaring

Meerdere interviews gegeven aan nationale radio programma's in Belgie en Nederland