BeWiSe, Belgian Women in Science

De belangrijkste doelstellingen van BeWiSe zijn het ondersteunen van de positie van vrouwen in de wetenschap, zowel in de publieke als de private sector, en het verbeteren van de communicatie tussen vrouwen in de Belgische en Europese wetenschappelijke gemeenschap.
Afkorting
BeWiSe
Expertisegebied
Gender
Juridisch statuut
vzw

Expertise

GENDER DIVERSITEIT INCLUSIE wetenschappen STEM onderzoekers universitairen PhD wetenschappelijk onderzoek mentoring

Contact

Rue Vautier 29, 1000 Brussel
ann.vanderjeugd@kuleuven.be
Bij voorkeur te contacteren via
Email
Thesaurus
Vrouwen

Verantwoordelijke

Van der Jeugd Ann
voorzitter
0474914939
ann.vanderjeugd@kuleuven.be

Historiek

Opgericht in 2003, 300+ leden in 2021

Missie

We streven naar een samenleving waarin de bijdrage van de wetenschap aan het welzijn van onze planeet wordt gewaardeerd door burgers en waar onderzoekers van alle geslachten en achtergronden een wetenschappelijke loopbaan kunnen uitbouwen.

Activiteiten

Jaarlijks organiseren wij:
- GirLS wedstrijd ism Solvay en Koning Boudewijn Stichting waarbij de winnaars het eerste jaar collegegeld aan het hoger onderwijs in een STEM-richting winnen (https://girlsleadinginscience.be/nl/voorselectie/).
- Nationale Women in Science Day studiedag ism Belgische universiteiten met topics zoals Onderzoek naar gender bias & manieren om deze gender bias te corrigeren (https://www.youtube.com/watch?v=LHVIyx-cvqk&t=49s).
- BeWiSe Mentoring Programma waarbij jonge mentees (onderzoekers op PhD level) een ervaren mentor (>10 j wetenschappelijke carrière) toegewezen krijgen (Nl/Fr/En) vanuit een andere wetenschappelijke discipline (https://www.bewise.be/mentoring).
- verschillende interessante activiteiten per jaar voor onze betalende leden: lezingen zoals Building self-confidence, Increase work-life balance & ook praktische workshops zoals Writing a strong CV, Obtaining funding
- representatie/voice Vrouwen in Wetenschaapen community op binnen- en buitenlandse Women in Science events zoals Europese Parlement Fedactio Women and Society Platform's panel
In 2021 organiseren we voor het eerst WiseNight, een inclusief & gratis tweedaags wetenschapsfestival in Brussel voor jong en oud (www.wisenight.eu)

Doelgroep

Voornamelijk PhD level (doctorandi en jonge postdocs)

Werkterrein

Belgie - Europa