‘We hebben nood aan Vegucation’

nena baeyens
Een op de twee Vlamingen wil graag minder vlees eten, maar mist de kookkennis om die goede voornemens in de praktijk te brengen of vol te houden. ‘Toch merken we de jongste jaren een evolutie’, zegt Nena Baeyens van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). ‘Uit onderzoek blijkt dat 1 op 10 Vlamingen zichzelf parttime vegetariër (of flexitariër) noemt. Dat betekent dat hij of zij minstens 3 keer per week vegetarisch eet. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2011, toen was het nog 1 op 20. Als we daar de vegetariërs, veganisten, pescotariërs en bijna-vegetariërs bij optellen, komen we aan 1 op 6 Vlamingen die minstens een paar keer per week vegetarisch eet. We zien ook hoe het aanbod op restaurant steeds diverser en beter wordt. Topchefs zoals Kobe Desramaults en Gert de Mangeleer doen fantastische dingen met groenten. Jammer genoeg zijn de opleidingen in de hotelscholen niet mee geëvolueerd.’ ‘Er wordt inderdaad veel te weinig aandacht besteed aan vegetarische voeding in de koksopleidingen’, beaamt voedingsdeskundige en docente Katia Cornelis. ‘Het lespakket is al verlaagd van 38 naar 32 lesuren per week, de vakken rond voedingsleer waren daarvan het eerste slachtoffer. Koks denken nog al te vaak dat ze bij een vegetarische maaltijd het vlees gewoon kunnen weglaten en vervangen door groenten. Zo stel je echter geen evenwichtige maaltijd samen. Daarbij komt nog dat de leerlingen aan de hotelschool koken voor hun medeleerlingen. Ze willen daarbij in de eerste plaats scoren met lekkere maaltijden, maar laten zo een hele hoop kansen liggen.’

10 februari 2015