Thema in de kijker: Vakantiesalon

Van 4 tot 8 februari is het jaarlijks vakantiesalon weer te gast in Brussels Expo. Hoe gaan Vlamingen vandaag graag met vakantie? Wat zijn de trends?

“Belevingstoerisme en duurzaam transport zitten in de lift”

Noël Salazar
“Het aantal toeristen neemt nog jaarlijks toe. De meesten vinden het niet leuk om dicht opeengepakt op dezelfde plaats te ‘ontspannen’. Logisch dus, dat het aanbod aan bestemmingen en soorten vakanties blijft groeien”, zegt sociaal-cultureel antropoloog Noël Salazar. “Omdat het aanbod zo divers is, is het ook moeilijker om grote trends te identificeren. Traditionele strandvakanties of culturele routes blijven een groot aandeel van de toeristen lokken. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer uiteenlopende alternatieven. Die zijn vooral in trek bij ‘veelreizers’ die focussen op belevingstoerisme. Zij zijn meestal op zoek naar een unieke ervaring , maar sommigen pakken ook graag uit bij vrienden, familie en buren. Wat nog opvalt is dat steeds meer mensen aandacht besteden aan de manier van reizen van en naar een bestemming of tussen bestemmingen. Deze nieuwe manier van reizen heeft te maken met reflecties over duurzaamheid maar ook met nostalgie naar oudere, tragere vormen van transport. Men kiest bijgevolg niet alleen steeds vaker voor duurzame transportmiddelen ter plaatse, maar ook ‘onderweg’.”

“Reizigers stellen graag zelf hun reis samen”

Claudine Huyghe
“Reizigers nemen vandaag graag zelf het heft in handen”. Dat zegt Claudine Huyghe, reisbegeleidster van culturele reizen. “De mensen vergelijken graag en vaak prijzen. Niet alleen van pakketten, maar ook van solo trips. Ze zijn constant op zoek naar nieuwe bestemmingen en boeken steeds later. De reiziger anno 2016 timmert bij voorkeur zijn reis zelf in elkaar. Daarvoor gebruikt men vooral sociale media en professionele sites. Eens op de bestemming, wil hij of zij ook liever met rust gelaten worden. Via allerlei e-tools vinden vakantiegangers vandaag gemakkelijk tips voor leuke uitstappen: ze springen op de fiets, stappen er met hun kroost op uit en koken steeds vaker zelf.”

2 februari 2016