Tabletgebruik: overdaad schaadt

Tablets worden ongetwijfeld één van de toppers van de eindejaarscadeaus. Maar stilaan wordt duidelijk dat overmatig gebruik van tablets ook heel wat nadelen kan hebben.
Veel jongeren gebruiken tablets vooral om te gamen. Kinder- en jeugdpsychiater Delphine Jacobs (KULeuven) pleit voor een beperkte schermtijd van maximaal 1 u per dag. “Dat komt zowel de fysieke gezondheid als de globale ontwikkeling van kinderen ten goede”, zegt ze. Computers en spelconsoles stimuleren immers de globale ontwikkeling van kinderen onvoldoende. “Er is geen enkele link naar sociale vaardigheden, omdat het geleerde niet transfereerbaar is naar de complexiteit van echte sociale relaties. Kinderen hebben beweging en (samen)spel nodig om al hun ontwikkelingsfasen op een goede manier te doorlopen. Gamen kan een onderdeel zijn van een gevarieerde vrijetijdsinvulling, maar het is niet meer dan dat.” Vooral kwetsbare kinderen ervaren de negatieve invloeden: “Kwetsbaar hierbij zijn de kinderen die over minder sociale vaardigheden beschikken en zich ook in hun eentje minder goed zinvol kunnen bezighouden. Zij trekken zich gemakkelijker eenzijdig terug in een virtuele wereld. Dat doen ze omdat die wereld sociaal weinig eisen stelt, en omdat het hen passief entertainment biedt, met weinig vraag naar eigen creatieve inbreng”.

Barbara Cagnie

Ook voor onze rug en nek zijn tablets niet echt gezond. “Het gevaar van de tablets schuilt precies in de grootte van de tablets”, zegt kinesitherapeute Barbara Cagnie (UGent). “Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat tabletgebruik leidt tot een overmatige hoofdflexie, wat zorgt voor een hoge belasting en spanning in de nekspieren. Tabletgebruik leidt ook tot extreme polshoudingen, voornamelijk wanneer de tablet bij het typen met één hand wordt vastgehouden in een soort pincetgreep, terwijl de andere hand het scherm aanraakt. Over de precieze gevolgen van tabletcomputers op langere termijn is nog maar weinig bekend. Wel kunnen we de risico’s op het ontwikkelen van klachten verminderen door de tablet op tafel te leggen en niet op de schoot of in de hand te houden, en door gebruik te maken van een tablethouder of -hoes, die voor een betere kijkhoek zorgt. De tablet zal echter nooit volledig kunnen voldoen aan de ergonomische regels. Daarom speelt variatie in houding en beweging een belangrijke  rol om overbelasting te voorkomen en moet langdurig gebruik van de tablet worden vermeden. De tablet als vervanger van de desk- of laptop, is geen goed idee.”

17 december 2013