“Leg een voetbalmatch stil bij homofoob gezang”

Yves Aerts
“Wanneer supporters homofobe slogans beginnen roepen, zou de scheidsrechter de voetbalmatch kunnen stilleggen. Zoals dat nu ook bij racistische kreten gebeurt." Dat zegt Yves Aerts, algemeen coördinator çavaria vzw. Het is maar een voorbeeld van hoe we de beeldvorming rond holebi’s in de sportwereld kunnen veranderen.”
Homoseksualiteit in de sportwereld is een groot taboe. Yves Aerts: “Dat komt volgens mij door drie elkaar versterkende factoren. Een topsporter is per definitie iemand die moet presteren, iemand die geen fouten kan maken. Zich outen kan zijn sportcarrière destabiliseren. Vergeet ook de financiële belangen niet: sponsors kunnen afhaken. Ten tweede bestaat in de sportwereld het beeld van een prototype man. Een macho, wat ‘de homo’ niet is. Daarbovenop is er de seksuele benadering van ‘holebi zijn’, wat het in teamsporten nog moeilijker maakt om zich te outen.”
Taboes doorbreek je door bewustmaking. “De trainers of de scheidsrechters kunnen het klimaat in een club of een competitie veranderen. Als homoseksualiteit zichtbaar wordt, door bijvoorbeeld een charter te ondertekenen, wordt het ook bespreekbaar.”
Daniëlla Somers

Hoe groot het taboe is, merk je volgens wereldkampioene thaiboks Daniëlla Somers, aan het lage aantal holebi’s in de wereldtop. “Voor vrouwen blijkt het gemakkelijker zich te outen. Voor mannen die in teamsport spelen, ligt dat blijkbaar gevoeliger. Het is tijd dat er een mannelijk homoseksueel rolmodel opstaat.”


Van 31 juli tot 11 augustus vinden in Antwerpen de World Out Games plaats.
26 juli 2013