Thema in de kijker: Een duurzame zomervakantie

“5 tips voor een duurzame zomervakantie”

Barbara Janssens
‘Duurzaam reizen betekent groene keuzes maken voor het vervoer naar je vakantieplek, de accommodatie ter plekke en de activiteiten die je er doet’, zegt Barbara Janssens, van het Netwerk Bewust Verbruiken. Ze heeft 5 tips voor een duurzame zomervakantie.

‘Tip 1: Trek er te voet of per fiets op uit. Dankzij gps, fietsknooppunten en langeafstandsroutes kan je in zowat heel Europa langs gemarkeerde fietspaden rijden.

Tip 2: Kies een ecologisch hotel, vakantiehuis of camping. Het internationale keurmerk Groene Sleutel beloont milieuvriendelijke toeristische accommodaties die zorgvuldig omspringen met water, energie en afval. Bij Groene Vakantiegids vind je toffe bio-logeeradressen en campings in heel Europa.

Tip 3: Ruil eens van huis. Via huisruil kan je alle kanten op en betaal je geen huur.

Tip 4: Deel een auto. Via verschillende kanalen kan je kostendelend of gratis met andere chauffeurs meerijden naar elke uithoek van Europa, of kan je zelf passagiers meenemen.

Tip 5: blijf thuis voor een ontspannende staycation. Op Uit In Vlaanderen vind je alle activiteiten en festiviteiten. De website Logeren In Vlaanderen geeft een overzicht van accommodaties voor hoeve-, plattelands-, dorps- en stadstoerisme.’

Voor nog meer tips over een duurzame zomervakantie kan je terecht bij Barbara Janssens.

“Een betere spreiding in tijd en ruimte voor een optimale vakantie-ervaring”

Griet Geudens
Ook Griet Geudens van Toerisme Vlaanderen is overtuigd van het belang van duurzame vakantie. ‘Uiteraard is ecologisch toerisme heel belangrijk. Volgens mij is dat ook de grootste uitdaging. Jonge ouders onderschatten hoe plezierig kinderen het vinden om met de trein te gaan. De trein is al een beleving op zich. De sector zou meer moeite kunnen doen om autoloze vakanties te stimuleren. Als logies bijvoorbeeld proactief aanbieden om toeristen op te halen in het station, kiezen mensen misschien sneller voor een autoloze vakantie’, zegt Griet Geudens.

‘Maar een ander aspect van duurzaam toerisme wordt vaak onderbelicht. Wanneer er te veel toerisme komt, gaat de essentie van toerisme namelijk verloren. De gastvrijheid komt in het gedrang wanneer regio’s overbelast worden. Een goede dienstverlening is de basis voor een optimale vakantie-ervaring. Door een slechte spreiding in ruimte en tijd kan die gastvrijheid en goede dienstverlening niet altijd gegarandeerd worden. Het is belangrijk dat ondernemers hier aandacht voor hebben, maar ook het beleid kan enkele zaken doen om een betere spreiding te garanderen. Er gaan stemmen op om schoolvakanties minder lang te maken en beter te spreiden. Op Europees vlak zijn er afspraken, zodat niet alle Europese toeristen op hetzelfde moment op skivakantie gaan.’

7 juni 2016