Audiodescriptie op VRT positief onthaald

Aline Remael
“Audiodescriptie in Vlaanderen moet niet langer onderdoen voor AD in andere Europese landen,” zegt Aline Remael, professor vertaalwetenschap (UA). “Audiodescriptie is een techniek om visuele elementen te vertalen naar een duidelijke beschrijving voor blinden en slechtzienden.”
“Eigenlijk bestaat de techniek al sinds de jaren 80”, vult Nina Reviers, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en audiobeschrijver. “Maar de laatste jaren kwam het bij ons in een stroomversnelling, onder andere dankzij de beheersovereenkomst van de VRT en haar focus op toegankelijkheid. Omdat we in Vlaanderen de doelgroep van meet af aan betrokken bij de ontwikkeling, zetten we in op hoge kwaliteit. Audiodescriptie kan bovendien ook nuttig zijn voor personen met geheugenproblemen, kinderen met ADHD en ouderen.”
“Dat er draagvlak is voor audiodescriptie staat dus buiten kijf,” besluit professor Remael. “Maar het is een arbeidsintensief proces. En het kan gebruikt worden in allerlei domeinen: film, toneel, musea, dans of zelfs sportevenementen. Daarom zou het een goede zaak zijn als er in het mediadecreet quota voor die verschillende sectoren worden opgenomen.”
Nina Reviers verzorgde de audiodescriptie van verschillende voorstellingen in het Toneelhuis. Zij vertelt u graag hoe dat precies in zijn werk gaat. Aline Remael legt u dan weer met precisie de technische barrières bij audiodescriptie voor een film uit. “En dat is helemaal anders bij een film dan bij een documentaire.”  En Intro zorgt er dan weer voor dat audiodescriptie stilaan doordringt in voetbalstadions en op culturele evenementen.

17 oktober 2013